Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Στη γειτονιά του ήλιου!

Η μελέτη του διαστήματος συναρπάζει τους μαθητές. Μιας που ολοκληρώσαμε λοιπόν τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα και οι μέρες μας στις σχολικές αίθουσες έμειναν λιγοστές, αποφασίσαμε  να ασχοληθούμε με το ευχάριστο για όλους θέμα της μελέτης του ηλιακού μας συστήματος. Βασικό και πιο ενδιαφέρον κομμάτι της όλης δραστηριότητας ήταν η κατασκευή του ηλιακού συστήματος με τη χρήση υλικών όπως: μπαλόνια, εφημερίδες, ατλακόλλα και χρώματα. Παρακάτω φαίνονται όλα τα στάδια της κατασκευής στην οποία μας οδήγησαν τόσο εκπαιδευτικά βίντεο όσο και βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης που αναφέρονται στο ηλιακό σύστημα.




                                  


Φωτογραφικό Υλικό

Στο αρχικό στάδιο φουσκώσαμε τα μπαλόνια στα επιθυμητά μεγέθη. Έπειτα κόψαμε λωρίδες εφημερίδες και τις βουτήξαμε σε μια λεκάνη όπου υπήρχε αραιωμένη ατλακόλλα με νερό. 
Αρχίσαμε να τυλίγουμε γύρω  γύρω τα μπαλόνια με τις βρεγμένες λωρίδες εφημερίδας. 



Βάλαμε δύο στρώσεις σε κάθε μπαλόνι.

Την επόμενη μέρα που τα τυλιγμένα μπαλόνια στέγνωσαν και οι στρώσεις εφημερίδων έγιναν σκληρές ξεκινήσαμε να τα βάφουμε βάζοντας τα κατάλληλα χρώματα για κάθε πλανήτη.

Θα μας χρειαστεί μόνο το στρογγυλό, κάτω μέρος του μπαλονιού. Άρα δε χρειάζεται να βάψουμε παρακάτω όσο το μπαλόνι στενεύει πλησιάζοντας προς το στόμιο. Αφού στεγνώσαν τα βαμμένα μπαλόνια τα τρυπήσαμε με μια καρφίτσα ώστε να σπάσουν και να μείνει μόνο το εξωτερικό περίβλημα εφημερίδας. 

Κόψαμε το περίβλημα κρατώντας το κάτω μέρος του μπαλονιού που είναι στρογγυλό.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος στο χώρο μιλώντας για αποστάσεις και τροχιές.


Διακοσμήσαμε το διάδρομο του σχολείου μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου